Cicle de conferències “El Vallès abans, durant i després de la Guerra de Successió”

El CEHT participa conjuntament amb la Fundació Bosch i Cardellach, la Universitat Autònoma de Barcelona i altres centres d’estudis del Vallès en l’organització d’un curs en forma de cicle de conferències dins el context de commemoració dels esdeveniments de 1714 amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement històric de la Guerra de Successió i dels anys anteriors i posteriors a la comarca del Vallès. La conferència sobre Terrassa del dia 22 d’octubre anirà a càrrec de Marc Ferrer Murillo, membre del centre.

 

Programa

8 d’octubre, 12 h, Sessió Inaugural
Sessió Inaugural a la Universitat Autònoma de Barcelona, sala d’actes del Rectorat.
Parlament a càrrec del Sr. Miquel Calçada, comissari de la Generalitat de Catalunya per a l’organització dels actes commemoratius dels 300 anys dels fets de 1714.
Conferència La Guerra de Successió i el model d’estat unitarista espanyol. Visions interpretatives, a càrrec del Dr. Antoni Simón Tarrés, Catedràtic d’Història Moderna de la UAB.

Del 15 d’octubre al 12 de novembre, dimecres de 19 a 21h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell.

15 d’octubre
La Guerra de Successió al Vallès Oriental: entre la llibertat i la submissió. Jaume Dantí, Centre d’Estudis de Granollers i Universitat de Barcelona.
De mercès reials a exilis polítics. Domènec Miquel, Grup d’Estudis Locals de Sant Cugat.

22 d’octubre
La Guerra de Successió a Terrassa. Marc Ferrer i Murillo, Centre d’Estudis Històrics de Terrassa.
Cartes del duc de Berwick als consellers de Sabadell (21 juliol 1714 – 7 d’octubre 1714). Josep Abad i Sentís, Fundació Bosch i Cardellach.

29 d’octubre
La Guerra de Successió a Cerdanyola, Montcada, Ripollet i Sant Cugat. Miquel Sánchez, Grup d’Estudis Les Feixes, Cerdanyola.
Lluita antisenyorial a Santa Perpètua de Mogoda a la fi de la Guerra de Successió. Carles Díaz Martí, Cercle de Recerques i Estudis Mogoda.

5 de novembre
Sociabilitat a la vila de Sabadell abans i després de la Guerra de Successió. Josep Alavedra Bosch, Fundació Bosch i Cardellach.
Transformacions agrícoles i urbanes a Santa Perpètua de Mogoda a finals del segle XVIII. Esteve Canyameres, Cercle de Recerques i Estudis Mogoda.

12 de novembre
La Nova Planta municipal: canvis institucionals i hisendístics. Jordi Casas, Grup d’Estudis Locals de Sant Cugat.
Sentmenat al segle XVIII: visió local de la Guerra de Successió i l’aplicació dels Decrets de Nova Planta. Lluís Solà Martí, Grup d’Amics del Museu-Arxiu de Sentmenat.

Paral·lelament a les sessions del curs s’han previst tres sortides relacionades amb el període estudiat: Terrassa durant els fets de 1714; Cases pairals de Montcada i Cerdanyola; i Castell de Mogoda, a Santa Perpètua. Les sortides seran en dissabte al matí, d’11 a 13.30h aproximadament; i les dates es concretaran a l’inici del curs.

Cost: 20€
Inscripcions: Secretaria de la Fundació Bosch i Cardellach de dilluns a dijous, de 16 a 21 h i divendres de 9 a 14h o trucant al tel. 93 725 85 64 o per mail fbc@fbc.cat.
El professorat: Xarxa telemàtica educativa de Catalunya

Més informació a la pàgina web de la Fundació Bosch i Cardellach

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>